Piet Schoenmakers | MONUMENTAAL

Piet Schoenmakers | MONUMENTAAL

Voor kunstenaars in de naoorlogse opbouwperiode was er veel werk in de verfraaiing van openbare gebouwen, zoals kerken, scholen en bedrijfspanden. Daarmee vonden ook veel particulieren de weg naar de kunstenaar. Piet Schoenmakers realiseerde op deze wijze op meer dan 300 locaties grote kunstwerken in Nederland en daarbuiten. Deze werden uitgevoerd in keramiek, glas, staal, en andere materialen. De atelierexpositie 2017 geeft een impressie van het monumentale oeuvre van de kunstenaar.

Foto’s en films tonen kunstwerken in hun omgeving. Voor presentatie aan de opdrachtgevers maakte Piet Schoenmakers vele ontwerpschetsen. Een aantal daarvan zijn te bezichtigen in het voormalig atelier van de in 2009 overleden kunstenaar.

ontwerp opaline deuren voor Gemeente Haelen

Daarnaast bleef Piet Schoenmakers ook altijd schilderen en beeldhouwen. Sommige van zijn schilderijen getuigen van de monumentale sfeer waarin hij zijn leven heeft vormgegeven. In de loop van een lang en arbeidzaam leven ontwikkelde Piet Schoenmakers zich van illustratief kunstenaar tot iemand die het lef had om de werkelijkheid los te laten en ruimte te geven aan gevoel en passie voor schilderen.

 

 

 

Piet Schoenmakers - Finca

De expositie Piet Schoenmakers | MONUMENTAAL is te bezoeken op 9-10-11 juni en 16-17-18 juni 2017, steeds van 13:00-17:00u in het voormalig atelier aan Bosmolenweg 1 in Panheel. Meer informatie op www.pietschoenmakers.nl

1 gedachte over “Piet Schoenmakers | MONUMENTAAL”

 1. Leeuwarden St. Dominicuskerk, doopvont 1952.

  Materiaal: Keramische tegels aangebracht op beton, messing en koper.

  Vervaardigd in 1952 door Piet Schoenmakers.
  Het koperwerk van de hand is van koperslager en kunstdrijver, Jopie v/d Veen uit Leeuwarden. Bekervormig model op ronde voet. Rondom bekleed met keramische tegels ┬Čovertrokken met zoutglazuur, deels voorzien van een voorstelling over meerdere tegels tegelijk in de kleuren bruin en blauwgrijs.

  1. Mozes trekt met zijn volk door de Rode zee.
  2. Adam en Eva.
  3. De kruisiging.
  4. De opstanding
  Tussen elke voorstelling een visje.

Een reactie plaatsen

This site is protected by Comment SPAM Wiper.